Wok – jak go używać?
Wydawać by się mogło, że smażenie potraw na patelni to nic trudnego. Poziom trudności jednak rośnie, gdy okazuje się, że to patelnia wok. Jak używać tego rodzaju sprzętu kuchennego? Wymaga on nieco innego podejścia niż patelnie, do których przyzwyczajonych jest większość użytkowników. Sama nauka obsługi może zająć trochę czasu – dlatego dobrze uzbroić się w cierpliwość.
Co jest największym wyzwaniem? Fakt, że przygotowywane w ten sposób składniki, powinny być w ciągłym ruchu. Oznacza to mieszanie, podrzucanie, poruszanie. Dla osób, które nie mają jeszcze w tym praktyki i mogą czuć się niepewnie, dobrym rozwiązaniem będzie sięgnięcie po drewnianą szpatułkę, która pomoże zapanować nad zawartością woka, przy jednoczesnym poruszaniu przygotowywaną potrawą.
Wok – patelnia nie tylko do smażenia
Jak smażyć na woku? Zacznijmy od tego, że to zdrowy sposób na przygotowywanie wielu smacznych potraw – używa się bowiem niewielkiej ilości oleju. Oprócz smażenia, w woku możemy również gotować, dusić, prażyć – i to praktycznie każdy rodzaj żywności. Mięso, warzywa, makaron, tofu? Nie ma problemu! Dobrze jednak pamiętać, by potrawy przygotowywać w odpowiedniej kolejności.
Zaczynamy od mięsa, później – twardsze warzywa, by na końcu sięgnąć po makaron lub tofu. Finalnie wszystko dobrze podsmażyć razem, by smaki odpowiednio się przenikały. Wok, dzięki swojej unikatowej konstrukcji, dobrze przewodzi ciepło. Szybko się nagrzewa do wysokich temperatur. Dzięki temu smażenie obywa się szybko, a przygotowanie potraw nie jest szczególnie czasochłonne.Dobrze mieć jednak świadomość, że potrzeba sporo wysiłku, by wok był cały czas w ruchu, a dania – idealnie przygotowane. Od samej siły bardziej liczy się technika. Pomagają też dodatkowe akcesoria. To ważne dla początkujących, by się nie zniechęcać.