MM logo red

Złóż zamówienie do godz. 22:00, a dostawę kurierem otrzymasz nawet już jutro ZA DARMO!

 

Nie ma opisu obrazu

Pasteryzacja w piekarniku – na czym polega? Czy trzeba użyć termooobiegu?

Pasteryzacja w piekarniku – na czym polega? Czy trzeba użyć termooobiegu?

Chcesz wypróbować wekowanie w piekarniku elektrycznym? To prosty i bardzo skuteczny sposób na konserwowanie dżemów, konfitur oraz innych przetworów. Dzięki tej metodzie możesz zachować na dłużej ulubione smaki I nie marnować żywności. Jak dokładnie wygląda pasteryzacja w piekarniku? Zobacz instrukcję krok po kroku.

Na czym polega pasteryzacja?


Zanim wyjaśnimy, jak pasteryzować w piekarniku, należy jeszcze przypomnieć, na czym polega ten sposób konserwowania żywności. Ludzkość od wieków zna różne metody na zachowanie świeżości produktów spożywczych na dłużej. Najbardziej powszechne to suszenie (dzisiaj popularne są przecież suszarki do owoców i grzybów!), wędzenie czy przechowywanie w oleju albo soli. Tymczasem pasteryzacja została wynaleziona stosunkowo niedawno, bo dopiero w XIX w., a nazwę zawdzięcza cenionemu francuskiemu chemikowi, który nazywał się Ludwik Pasteur. To on dowiódł, że podgrzewanie żywności do odpowiednio wysokiej temperatury niszczy drobnoustroje albo przynajmniej hamuje ich rozwój.


Pasteryzacja jest powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym. W ten sposób można przedłużyć przydatność do spożycia mleka, nabiału i innych produktów mlecznych, przetworów owocowych i warzywnych, a także wina czy piwa.


Pasteryzować można także rozmaite dania przygotowane w domu. W odniesieniu do domowych metod używa się określenia wekowanie, a domowe słoiki z przetworami to weki. Znana jest pasteryzacja na mokro, poprzez gotowanie słoików razem z zawartością, które są umieszczone w garnku, oraz pasteryzacja na sucho, czyli wekowanie w piekarniku elektrycznym. Chcesz lepiej poznać tę drugą metodę? Odkryj jej najważniejsze założenia!

Jak pasteryzować w piekarniku?


Pasteryzacja w piekarniku jest dobrym sposobem na zachowanie na dłużej świeżości takich wyrobów jak dżemy, konfitury albo marmolada. Poza tym możesz pasteryzować ogórki, kapustę, buraczki, paprykę marynowaną i inne warzywa. Wiele osób pasteryzuje w słoikach także gotowe dania na ciepło, takie jak bigos albo zupy. Często pasteryzowane są także leśne grzyby. Jak widać, ta metoda konserwowania żywności ma bardzo dużo praktycznych zastosowań!


Zanim dowiesz się, jak pasteryzować w piekarniku, zwróć jeszcze uwagę na jedną ważną rzecz, bez której cały proces się nie uda. Mowa oczywiście o słoikach! Te przeznaczone do pasteryzacji należy najpierw dokładnie obejrzeć z każdej strony, aby upewnić się, że nie mają żadnych pęknięć i odprysków. Następnie należy je dokładnie umyć oraz wyparzyć gorącą wodą. Gdy są już zimne i suche, można umieszczać w nich produkty spożywcze.
Dalej postępuj według instrukcji. Przekonasz się, że cały proces wcale nie jest skomplikowany!

  1. Ułóż zamknięte słoiki na blaszce piekarnika wieczkiem do góry. Pamiętaj, że nie powinny się ze sobą stykać. 
  2. Piekarnik nagrzej do temperatury 130°C.
  3. Nastaw minutnik na 30 minut i cierpliwie poczekaj.
  4. Gdy czas minie, wyłącz piekarnik. 
  5. Kiedy piekarnik jest już zimny, wyjmij słoiki i na jakiś czas ustaw do góry dnem. Gotowe!

Ostatni ważny punkt to zadbanie o odpowiednie przechowywanie weków. Słoiki z przetworami należy ustawić w chłodnym miejscu. Idealna do tego będzie piwnica lub spiżarka. Nie zapomnij dobrze opisać wszystkich przygotowanych weków. Dla porządku zaznacz, co się w nich zajmuje, dodając także miesiąc i rok produkcji. Dzięki temu łatwiej będzie rozpoznać najświeższe przetwory.

Pasteryzacja w piekarniku z termoobiegiem czy bez?


Jak widzisz, wekowanie w piekarniku jest stosunkowo proste. Co ważne, można ten proces znacznie przyspieszyć, włączając funkcję termoobiegu. Jeśli zdecydujesz się na taki krok, należy obniżyć temperaturę do 120°C, a czas nagrzewania skrócić do 20 minut. Jeśli priorytetem jest szybka pasteryzacja w piekarniku, termoobieg na pewno będzie twoim sprzymierzeńcem. Chcesz zapełnić całą spiżarkę zapasami na zimę? Możesz w ten sposób zyskać dużo czasu! Z drugiej strony, jeśli twój piekarnik nie ma termoobiegu albo nie chcesz używać tej funkcji ze względu na pobór prądu, pamiętaj, że nie ma takiego obowiązku. Bez termoobiegu pasteryzacja przebiega równie skutecznie, tylko że trwa trochę dłużej. 

Pasteryzacja w piekarniku – na czym polega? Czy trzeba użyć termooobiegu?

Jak pasteryzować w piekarniku? Podsumowanie


Pasteryzacja w piekarniku różni się nieco od pasteryzacji na mokro w garnku. Gorące powietrze działa trochę inaczej niż woda – dlatego potrzebna jest wyższa temperatura. Efekty całego procesu będą jednak identyczne! Pasteryzacja na sucho jest łatwa i bezpieczna. W końcu w tej formie nie występuje zagrożenie poparzenia wrzątkiem albo przypadkowego rozlania wody. Wekowanie w piekarniku elektrycznym umożliwia zachowanie na dłużej owoców, warzyw, grzybów i gotowych dań, dzięki czemu jedzenie się nie zmarnuje. W ostatnich latach rośnie popularność domowych przetworów – masz wówczas pewność, że są one przygotowane z wysokiej jakości produktów spożywczych, w odróżnieniu od tych, które możesz kupić na co dzień w sklepie. Jeśli bliskie jest ci korzystanie z sezonowych warzyw i owoców oraz cenisz organiczną żywność, najwyższy czas, by spróbować wekowania w piekarniku!

Czytaj więcej

Nie ma opisu obrazu
Poradniki

21. luty

Jaki komputer gamingowy? – poradnik jak wybrać PC dla graczy

Szukasz komputera gamingowego? To świetnie! Poznaj kompleksowy poradnik na temat odpowiednich podzespołów!

21. luty

Dowiedz się więcej o Jaki komputer gamingowy? – poradnik jak wybrać PC dla graczy
Mężczyzna włączający polskie napisy na YouTube.
Poradniki

19. luty

Polskie napisy na YouTube – jak je włączyć i dostosować?

YouTube jest jedną z najpopularniejszych platform do oglądania filmów online, dostarczającą użytkownikom treści z całego świata. W tym artykule dowiesz się, jak włączyć polskie napisy na YouTube i jak je dostosować do swoich potrzeb.

19. luty

Dowiedz się więcej o Polskie napisy na YouTube – jak je włączyć i dostosować?
Działający smartwatch na nadgarstku mężczyzny
Poradniki

14. luty

Co to jest smartwatch i jak działa?

Jak dokładnie działa smartwatch i co możesz zrobić z inteligentnym zegarkiem – sparowanym i bez telefonu? Znajdź odpowiedzi na te pytania i odkryj, jakie korzyści niesie ze sobą smartwatch!

14. luty

Dowiedz się więcej o Co to jest smartwatch i jak działa?