Jak spieniać mleko i jakie mleko do kawy z pianką?

Kochasz kawę – to tak jak my i 4,5 miliarda innych ludzi! Większość woli białą – lecz nie każdy wie, jak spieniać mleko i jakie mleko do kawy z pianką stosować. Przeczytaj artykuł i wybierz z nami najlepszy spieniacz do mleka Koenic.
Kawa z pianką – mleko roślinne czy krowie?
Czarna czy z mlekiem? Według badań częściej wybierana jest ta druga wersja napoju, od którego zaczynamy każdy dzień. Zwyczaj picia kawy z mlekiem powstał zapewne na Bliskim Wschodzie, przyjął się wśród europejskiej arystokracji w XVIII w., następnie trafił pod miejskie i plebejskie strzechy. Dziś w każdej kawiarni znajdziesz kilka czy nawet kilkanaście rodzajów kawy mlecznej, podobnie jak w dobrym ekspresie ciśnieniowym.
Jaka kawa mleczna – rodzaje
- Cappuccino: z espresso, spienionego mleka i pianki mlecznej w równych proporcjach.
- Latte: z espresso i spienionego mleka w proporcjach 1:3.
- Latte macchiato: z espresso, spienionego mleka i niewielkiej ilości pianki mlecznej.
- Flat white: z espresso i lekko spienionego mleka w proporcjach 1:2.
- Mocha: z espresso, czekolady i spienionego mleka.
- Macchiato: z espresso i niewielkiej ilości spienionego mleka.
- Bicerin: z espresso, gorącej czekolady i spienionego mleka.
- Affogato: z gałki lodów i espresso.
- Cortado: z espresso i równej ilości ciepłego mleka.
- Ristretto macchiato: z ristretto (krótszego espresso) i niewielkiej ilości spienionego mleka.
Jakie mleko do kawy jest najlepsze?
Mleko od krowy – to oczywiście klasyk, jeśli chodzi o piankę mleczną. Jakie mleko do kawy – ile procent? Im więcej, tym lepiej – czyli polecamy 3,2%. Takie mleko Idealnie się nadaje do ćwiczenia latte art – tworzy zwartą i puszystą piankę. Temat sztuki rysowania na kawie poruszamy pod koniec artykułu.
Jakie mleko do ekspresu UHT czy pasteryzowane
Do spieniania najlepsze jest mleko pasteryzowane (sprzedawane zazwyczaj w butelkach plastikowych lub szklanych). Mleko UHT, choć dłużej zdatne do spożycia, nie spienia się tak dobrze ze względu na wyższą temperaturę obróbki, która powoduje denaturację białek.
Coraz bardziej popularne stają się roślinne alternatywy dla mleka krowiego. Oto kilka sposobów na wegańską piankę mleczną bez laktozy.
- Mleko sojowe: zawiera więcej białka niż inne mleka roślinne i jest łatwe do spienienia. Tworzy gęstą kremową pianę, która idealnie nadaje się do kawy. Pojęcie „latte na sojowym” weszło do słownika miejskiego jako napój osób nowoczesnych i świadomych ekologicznie.
- Mleko migdałowe: podobnie kremowe i łatwe do spienienia. Nadaje się również do latte art, lecz pianka jest nieco mniej stabilna niż w przypadku mleka krowiego. Ze względu na niską kaloryczność to dobry wybór, jeśli zastanawiasz się, jakie mleko do kawy na diecie.
- Mleko owsiane: zawiera błonnik i beta-glukany, które mogą pomóc w obniżeniu cholesterolu. Ma lekko słodki smak, dobrze się spienia, jednak pianka nie jest tak stabilna jak w przypadku mleka krowiego.
- Mleko orkiszowe: również słodkie, z karmelowym aromatem. Dobrze się spienia i nadaje się do latte art.
- Mleko kokosowe: zawiera dużo tłuszczu nasyconego, jest polecane osobom na diecie ketogenicznej. Ma egzotyczny smak i nadaje się do zimnych napojów kawowych, jednak nie spienia się dobrze.
Do zrobienia mleka z wyżej wymienionych produktów najlepsze są wyciskarki wolnoobrotowe oraz blendery.
Jak spieniać mleko – jaki spieniacz do mleka Koenic?
Skoro już masz mleko – roślinne lub krowie – pora je spienić!
- Aby uzyskać najlepszą piankę mleczną za pomocą pary z dyszy ekspresu, mleko powinno być zimne, mniej więcej 4°C.
- Jeśli spieniasz za pomocą elektrycznego spieniacza ręcznego, mleko powinno być ciepłe, mniej więcej 65°C. Podgrzewanie następuje bezpośrednio w urządzeniu, jeśli ma taką funkcję. Aby utrwalić pianę, zaczekaj kilka minut, nim ją przelejesz (lub przełożysz łyżką) do kawy.
W naszym sklepie znajdziesz wiele spieniaczy ręcznych. Szczególnie polecamy spieniacze Koenic – jaki wybrać? Firma produkuje dwa rodzaje takich urządzeń.
Na zdjęciu na górze strony widzisz elektryczny spieniacz Koenic KMF 15321 B. Ma elegancką obudowę ze stali nierdzewnej, pojemność 0,3 l i mocny silnik 500 W. Wygląda i działa mniej więcej jak czajnik elektryczny, podstawkę podłączasz do gniazdka. Za pomocą przycisku wybierzesz jedną z funkcji: spienianie z podgrzewaniem – duża piana, spienianie z podgrzewaniem – mała piana, spienianie na zimno, samo podgrzewanie. Uwaga, przy spienianiu napełniaj urządzenie maksymalnie do połowy – napój podwaja swoją objętość! Proces trwa dosłownie pół minuty, piana rośnie w oczach (przezroczysta pokrywka).
Tańszym rozwiązaniem jest spieniacz mleka Koenic KMF 100 – to on leży na desce na zdjęciu poniżej. 30-gramowa konstrukcja ze stali nierdzewnej ma silniczek zasilany dwoma bateriami AAA. Tu również wystarczy kilkanaście do kilkudziesięciu sekund, by spienić mleko. Pamiętaj – najlepiej podgrzane.

Latte art – miłość do serca z piany
Skoro wybrałeś już mleko i najlepszy spieniacz Koenic, czas na przelanie do kawy. Czy słyszałeś o latte art – malowaniu mlekiem na kawie? Pora spróbować, to proste!
- Przechyl filiżankę z kawą pod kątem ok. 45°.
- Delikatnie wlej spienione mleko cienkim strumieniem w centralne miejsce filiżanki z kawą, tworząc małą kropkę piany.
- Następnie płynnym ruchem przesuwaj spieniacz lub dzbaneczek z mlekiem od brzegu do brzegu filiżanki, tworząc falę.
- Zakończ ruch wahadłowy, gdy piana wypełni filiżankę. Delikatnie opuść dzbanek, aby piana połączyła się z kropką i utworzyła serce. Następnie unieś go zdecydowanym ruchem!
Magia latte art – wskazówki
- Upewnij się, że piana ma dobrą konsystencję. Powinna być jak rozpuszczone lody – nie za rzadka, nie za gęsta.
- Eksperymentuj z różnymi kątami nachylenia filiżanki i ruchami spieniacza, aby uzyskać idealne serce.
- Nie zaczynaj swoich czarów za późno podczas nalewania mleka – ruchy wahadłowe najlepiej zacząć już w połowie filiżanki.
- Nie machaj naczyniami – zarówno spieniacz, jak i filiżankę trzymaj stabilne, jedno obok drugiego.
- Możesz użyć wykałaczki do delikatnego korygowania kształtu serca.
- Ćwicz technikę nalewania mleka bez piany, aby uzyskać płynny ruch.
Smacznego!
Czytaj więcej

21. luty
Jaki komputer gamingowy? – poradnik jak wybrać PC dla graczy
Szukasz komputera gamingowego? To świetnie! Poznaj kompleksowy poradnik na temat odpowiednich podzespołów!
21. luty

19. luty
Polskie napisy na YouTube – jak je włączyć i dostosować?
YouTube jest jedną z najpopularniejszych platform do oglądania filmów online, dostarczającą użytkownikom treści z całego świata. W tym artykule dowiesz się, jak włączyć polskie napisy na YouTube i jak je dostosować do swoich potrzeb.
19. luty

14. luty
Co to jest smartwatch i jak działa?
Jak dokładnie działa smartwatch i co możesz zrobić z inteligentnym zegarkiem – sparowanym i bez telefonu? Znajdź odpowiedzi na te pytania i odkryj, jakie korzyści niesie ze sobą smartwatch!
14. luty