Jakie są najważniejsze cechy ekspresu do kawy na kapsułki?
Wszystkie ekspresy do kawy na kapsułki działają na podobnej zasadzie. Podstawą każdego napoju jest odpowiednio odmierzona porcja kawy, zamknięta w kapsułce (a czasem też herbaty albo kakao), która zostaje zalana gorącą wodą pod wysokim ciśnieniem. Wbrew pozorom nie jest jednak wszystko jedno, na jakie urządzenie się zdecydujesz. To ważna decyzja, bo wpływa na codzienny komfort użytkowania, a także na smak kawy. Co jest ważne przy wyborze?
Nie ma uniwersalnych kapsułek do każdego ekspresu. Zakup ekspresu danej firmy wiąże się z koniecznością zakupu kapsułek od tego producenta lub kompatybilnych. Dlatego przed zakupem trzeba zrobić dobre rozeznanie. Najważniejszy jest oczywiście smak kawy. Znawcy tematu z łatwością odróżnią na przykład Nespresso od Dolce Gusto. Jednak jest też wiele innych kryteriów – cena kapsułek, liczba różnych wariantów oraz ich dostępność.
Ekspres do kawy to kolejny sprzęt, który potrzebuje przestrzeni w kuchni. Jeśli na kuchennym blacie musisz wygospodarować miejsce na czajnik elektryczny, blender, opiekacz czy toster, na ekspres nie pozostaje wiele miejsca. Zwłaszcza jeśli masz niewielką kuchnię lub aneks. Dobra wiadomość – ekspresy na kapsułki najczęściej są dość kompaktowe, wąskie.
Woda do kawy dozowana jest ze specjalnego zbiornika, który należy uzupełniać. Im większy, tym rzadziej będziesz to robić. Małe ekspresy najczęściej mieszczą 0,6 l wody, natomiast te o większych gabarytach – litr albo więcej. Przyjęliśmy założenie, że im większa pojemność, tym lepszy ekspres do kawy na kapsułki. Ranking można jednak modyfikować według preferencji – jeśli uznasz, że od pojemności ważniejsze są niewielkie rozmiary. Te dwie cechy są w oczywistej sprzeczności.